Prisonshow 91: Marga Claus.

Onze gast Marga Claus geeft schrijflessen aan gedetineerden.

Het opschrijven van hun levensverhaal is van ‘levensbelang’.

 

Marga Claus is behalve dochter, partner, moeder, grootmoeder en lezer ook schrijver van Friestalige romans, waarvan een aantal vertaald zijn bij Van Gennep en Het Nieuwe Kanaal.

De laatste tien jaar is zij docent taalondersteuning aan het mbo-Friesland College, oorspronkelijk werkte ze in de volwassenen-educatie. Daar kwam ze in aanraking met doelgroepen die het minder hebben getroffen dan zijzelf.

Zo kwam haar in 1999 het levensverhaal van een vluchteling ter oren dat Marga als fictie in haar debuutroman verwerkte. Het verhaal deed haarzelf en veel lezers beseffen dat een vluchteling een mens is zoals wij. 

Naast lesgeven, schrijven en lezingen organiseert ze als freelancer korte cursussen Levensverhalen schrijven, op het Friese platteland en in Leeuwarden. Pastor Geert Rozema van de P.I. vroeg in 2019 of ze tijd had voor een eenmalige workshop daarover, voor enkele belangstellende gedetineerden.

Dat bleken uiteindelijk dertig mannen te zijn. Eenmaal binnen was ze verkocht: ‘op deze plek krijgt schrijven pas echt zin en betekenis’. De workshop evolueerde tot een korte cursus en die kreeg weer een vervolg.
Tot corona roet in ieders levensverhaal strooide. 

Meer dan een jaar later staat ze nu te popelen om terug te keren naar ‘haar’ mannen en hun verhalen. Immers: je levensverhaal is van levensbelang, met name binnen de muren. 

Website van Marga: www.margaclaus.nl

De documentaire die wordt genoemd heet Words that liberate.
Te vinden via:
https://nvctraining.com/media/_2021/NVCA/Words-that-Liberate/index.html

 

Een podcast door Frans Douw en Edwin Kleiss.
Publicatie: 7 mei 2021.

www.prisonshow.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *