Herstel en terugkeer
Herstel en terugkeer
The Prisonshow #63 Welk verhaal vertel jij (over) jezelf? - Anneke Sools over Narratieve psychologie.
/

Prisonshow aflevering 63: Anneke Sools over Narratieve psychologie.

 

Een narratief is een verhaal. De narratieve psychologie gaat er van uit dat wij onze eigen identiteit maken door het vertellen van verhalen over onszelf en wat ons overkomt. Bijna elke aflevering van onze podcast bevat een verhaal over de gast waarmee we spreken. Veel verhalen, bijvoorbeeld van ervaringsdeskundigen, volgen dezelfde lijn: “Eerst ging het niet goed, dacht iedereen inclusief ikzelf dat het niks zou worden met me, gedroeg ik me niet goed. Toen is er iets veranderd, raakte ik mijn bodem, zag het licht, kwam de juiste mensen tegen. En ging het een stuk beter. En nu gaat het goed. Eind goed al goed.”

We vragen ons af wat de functie is van de verhalen over onszelf. En hoe ze ons leven beïnvloeden. En als we ze kennelijk zelf construeren: of het mogelijk is om een ander verhaal over onszelf of anderen te construeren. En wat daarvoor nodig is. Daarom hebben we een deskundige uitgenodigd: Anneke Sools.

Anneke Sools is assistent professor aan de afdeling Psychologie, Gezondheid en Technologie van de Universiteit Twente en als programmadirecteur verbonden aan het Storylab.

Anneke heeft diverse prestigieuze awards en prijzen gekregen. Haar promotieonderzoek naar narratieve onderzoeksmethodologie in de context van gezondheidsbevordering deed zij aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Voor haar huidige onderzoek naar de constructie van hoopvolle, kansrijke toekomsten in sociale en maatschappelijke situaties waarin mogelijkheden onder druk staan (bijvoorbeeld in het geval van chronische ziekte, werkloosheid en onzekerheid op de arbeidsmarkt, en bij kansarme jongeren werkt zij samen met onderzoekers, kunstenaars en professionals in Nederland, Griekenland, Groot-Brittannië, Finland en Israël.

Over Future me: www.futureme.nl 

—-

Een podcast van Frans Douw en Edwin Kleiss.
Publicatie: Vrijdag 23 oktober 2020.

www.prisonshow.nl
Volg ons op Twitter en Facebook.

Foto: Universiteit Twente.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *