Herstel en terugkeer
Herstel en terugkeer
The Prisonshow #56 Wat doet een commissie van toezicht? (Zwanet Drees Roeters & Egge Luining)
/

Prisonshow 56: De commissie van toezicht.

Binnen elke justitiële inrichting is een onafhankelijke commissie van toezicht aangesteld.

De commissie van Toezicht houdt toezicht op de wijze van tenuitvoerlegging van vrijheidsbenemende straffen en maatregelen in de inrichting, luistert naar grieven van gedetineerden en tracht daarin te bemiddelen, behandelt klaagschriften en geeft advies aan de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) en de directeur van de inrichting.

Er is een maandcommisaris die de gedetineerden bezoekt die daartoe een verzoek doen en de beklagcommissie past bij beklag van een gedetineerde hoor-en wederhoor toe en besluit vervolgens of die klacht gegrond of ongegrond is en of er in het eerste geval een vorm van compensatie dient te komen.

In deze podcast interviewen wij twee leden van de Commissie van Toezicht van de PI Nieuwegein over hun werk in de praktijk.

Zwanet Drees-Roeters was Geestelijk verzorger bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en sinds 2014 lid van de Commissie van Toezicht van de PI Nieuwegein.

Egge Luining is jurist en werkt bij de Hoge Raad der Nederlanden. Daarnaast is hij beklagrechter van de Commissie van Toezicht van de PI Nieuwegein.

Opname en publicatie: Vrijdag 4 september 2020.
Een podcast van Frans Douw en Edwin Kleiss.

Reageer via info@prisonshow.nl of op onze site www.prisonshow.nl en TWITTER of Facebook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *